#Recsistència

cropped-facebook.jpg
Les entitats i associacions que donem vida a l’Ateneu Popular El Rec fem aquest comunicat per posicionar-nos davant l’amenaça de desallotjament que recau sobre el local i els seus projectes.
Ens trobem en un districte, l’Eixample, amb un dels índex de població juvenil més elevats de la ciutat i que, en canvi, no disposa d’equipaments per a joves. Barcelona, la ciutat aparador que ens volen vendre, orientada al turisme, margina i aïlla per defecte projectes veïnals i juvenils. L’Ajuntament obvia les demandes de col·lectius que fomenten la participació activa i la consciència de barri.
Aquest és el cas del Fort Pienc, on les entitats juvenils –amb una trajectòria en alguns casos de més de quaranta anys– s’han vist sempre afectades per condicionants externs com lloguers abusius i traves per part de l’administració del Districte. Una situació que ha portat a molts d’aquests projectes a escollir: l’okupació com eina de transformació i denúncia o la desaparició. Per posar fi a aquesta situació, l’any 2013 dues entitats juvenils del barri, Arran Fort Pienc i el Casal de Joves Xiroc, van crear la campanya Exigim Espais; espais on el jovent ens puguem auto-organitzar i desenvolupar els projectes dels diferents col·lectius i associacions del barri. A partir d’aquesta iniciativa, al cap d’un any, es va alliberar El Rec, local propietat de Bankia i llar actual del projecte.
Pocs mesos després, El Rec va passar a ser el punt de trobada d’associacions juvenils com el mitjà d’informació transnacional Hemisfèria.cat, el col·lectiu de dones, lesbianes i trans Fúria Feminista del Fort Pienc o la Biblioteca Marina Ginestà, de veïnes que participen de les Assemblees Obertes mensuals i d’altres col·lectius i entitats de la ciutat que en fan ús. Amb el pas del temps noves entitats s’adhereixen a Exigim Espais: l’Esplai Xiroc, la coordinadora de músics l’Ampli, el grup de percussió la Bolxepienca o la Bastonera de l’Eixample s’incorporen de forma activa a la reivindicació d’equipaments per les veïnes.
El nostre ideari aposta per la participació activa, la democràcia directa, l’autoorganització i l’autogestió. Pel feminisme i les sexualitats lliures. Per l’autodeterminació dels pobles i la promoció de la cultura popular catalana. Som anticapitalistes, antiracistes i antifeixistes. Més de dos anys d’okupació de El Rec han reforçat la reivindicació històrica d’espais on desenvolupar els nostres projectes sense pressions econòmiques ni institucionals. La campanya Exigim Espais no s’atura. Ja fa temps que el jovent del barri mira cap a la Casa Groga: un equipament municipal que està desaprofitat a causa de les traves administratives, problemes estructurals permanents i la poca voluntat política per part del districte.
A dia d’avui, ens trobem en un barri amb un gran nombre de projectes i associacions juvenils autoorganitzades i amb un llarg bagatge de participació activa, però en constant situació de vulnerabilitat: Bankia, clar exemple d’especulació i capitalisme salvatge amb un ampli historial de desnonaments, ens vol desallotjar. Vol desallotjar l’organització veïnal i juvenil.
Amb aquest manifest ens oposem frontalment a una agressió que posa en perill el moviment juvenil del Fort Pienc. Perquè volem un barri per les veïnes, per les iniciatives populars que promoguin l’autogestió i autoorganització. Perquè davant l’amenaça de desallotjament només existeix una resposta: mobilitzar-nos i organitzar-nos. El jovent del Fort Pienc no desistirem d’exigir espais i continuarem creant-ne de nous per resistir i fer-ho possible. Que l’especulació no substitueixi la participació.

Banc o barri.

 

14890004_568040300060444_6013013850742564105_o